Momeala pentru pescuit la somn – pestele viu, momeala suprema

Momeala pentru pescuit la somn face diferenta intre succes si o partida ratata.

Va spuneam in alte articole de pe blog ca atunci cand cautam somnii capitali, cu mici exceptii, este de preferat sa pescuim cu peste viu. Este clar ca somnul va manca cu placere orice peste. Pe de alta parte este clar ca somnul are preferinte culinare in ceea ce priveste pestele pe care este dispus sa-l inghita asa ca momeala pentru pescuit la somn trebuie aleasa cu grija.

Geografic vorbind sunt diferente mari intre apele pe care le pescuim si implicit a speciilor de peste momeala ce domina apele respective. Spre exemplu pe Dunare la Galati avem: platica, caras, novac (si alte specii de chinez), ciortan, salau, babusca si avat in timp ce alte specii sunt mai putin reprezentate. Daca urcam pe Siret vor aparea mreana si scobarul.

In functie de perioada anului vom avea pesti de diverse dimensiuni disponibile in apa. Primavara devreme singurii pesti mici sunt bancurile de obleti in timp ce spre toamna vom avea bancuri intregi de maruntis ce au iesit in primavara din icre. Somnul poate inghiti o galeata de maruntis odata.
Practic, ceea ce incerc sa va povestesc este ca fiecare apa difera si fiecare dintre noi se confrunta cu o situatie particulara pe apa pe care pescuieste. Fiecare dintre noi trebuie sa ne adaptam stilul de pescuit in functie conditiile pe care le le gasim  si de pestii pe care-i avem in zona.

Somnul pentru a se hrani va invata sa vaneze ceea ce este in zona. Noi va trebuie sa tinem cont de asta. Atunci cand vorbim de momeala pentru pescuit la somn este clar ca nimic nu ne opreste sa incercam orice misca. Intotdeauna trebuie sa tinem cont de ceea ce este in apa si de perioada anului. Ca exemplu va pot spune ca in Delta Dunarii, in perioada clocitului, in jurul marilor colonii de pasari au fost observati somni mari care se hraneau cu puii cazuti din cuiburi!

Specii de peste ca momeala pentru pescuit la somn:

Platica si  rosioara sau babusca – cea mai buna momeala

Patica este peste de banc si pentru Galati este regina momelilor la somn. Doar babuscasau rosioara o intrece cu toate ca babusca este destul de rara in zona noastra. Cel ai mare somn prins la platica este un 2.48 m. Poate fi prezentata atat in suprafata cat si aproape de substrat.

O idee buna este sa le intepam exact sub aripioara fiind destul de firave.

Tiparul – vedeta pescuitului la somn

Este cu siguranta cea mai faimoasa momeala pentru pescuitul somnului. Are avantajul de a rezista foarte mult timp in carlig si de a se misca foarte mult atragand atentia somnului. Se pescuieste traditional cu tipar in special in delta Dunarii unde este consacrat. Personal, l-am incercat de multe ori pe Dunare dar din pacate nu am avut rezultate cu el. Am prins in schimb somn cu tipari in special pe Sf Gheorghe, primavara devreme. Martie este clar luna pescuitului la Tipar in delta.

Avatul – o solutie exceptionala cand in zona exista avat

Avatul este un peste care face spectacol si galagie multa care vor atrage somnii. Somnul va ataca avatii cu placere si putem observa aparitia somnului in zona prin faptul ca vor disparea instantaneu atacurile. Atunci cand avem mult avat in zona ne vom pozitiona cu pestele viu in suprafata. Punem pestisorul cu aripioara dorsala afara din apa ca sa clipoceasca pe suprafata.

Carasul – solutia universala pentru ca e usor de procurat

Este clar ca una din cele mai folisite momeli la pescuitul somnului este carasul prin prisma faptului ca este extrem de rezistent in carlig. Nu este intotdeauna cea mai buna alegere fiind extrem de rapid si vioi si reusind de multe ori sa se fereasca de atacul somnului chiar si atunci cand este in carligEste de preferat sa punem un plumb ceva mai greu ptr a-i limita miscarile carasului.
Ramane cea mai universala momeala pentru pescuit la somn.

Novacul, sangerul sau fitofagul – excelent dar aproape imposibil de gasit

Sunt greu de procurat dar sunt o momeala excelenta. Sunt pesti ce stau in bancuri si se hranesc cu fitoplancton ceea ce-i face sa stea mult pe loc. Sunt una din mesele preferate ale somnului. Eu reusesc sa gasesc pestii momeala pe la pescarii comerciali dar destul de rar ca de obicei acestia  nu opresc la dimensiunea care imi trebuie mie.

Bibanul – doar in anumite zone

Este unul din pestii pe care somnul ii ataca pentru ca bibanii se hranesc cu icrele somnilor. Mai greu de procurat  pentru pescarii ce pescuiesc pe ape curgatoare dar de nelipsit daca pescuim in guri de canale sau balti! Daca ar fi sa aleg doar doi pesti cu care sa pescuiesc as alege platica si bian.

Salaul

Este un peste ce nu se simte foarte ine in carlig. Personal am incercat de multe ori salaul dar nu am avut rezultate notabile. Daca ati prins somn folosind salau ca momeala va rog sa lasati un comentariu cu modul de prezentare a pesteului momeala si voi reveni cu modificari la articol

Mreana si scobarul – pentru cei ce pescuiesc pe rauri mici

In zona mea sunt cam rare dar, va pot povesti din experienta prietenilor care pescuiesc la somn folosind astfel de pesti ca momeala.  Cele mai bune rezultate le-au avut cand au prezentat acesti pesti la un m de substrat si atunci cand pestii pusi in carlig nu au fost foarte mari. Maxim 250 g/buc. Cu siguranta acolo unde acesti pesti sunt abundenti vor face parte din meniul somnului. Este o chestiune de timp pana veti reusi sa gasiti montura si prezentarea ideala.

Guvidele – vedeta pescuitului la salau si neglijata la pescuitul somnului

Guvidele ramane cea mai buna momeala intalnita de mine cand vorbim de pescuitul salaului cu peste viu. Nu prea exista situatii in care sa ai guvid in carlig si sa nu prinzi salau. Despre somn, va pot spune ca am vazut de multe ori localnici bagand pripoane si momeala preferata era guvidele. Personal nu l-am folosit dar nu este de evitat. Mi-am propus sa-l experimentez la clonc anul asta atunci cand somnii sunt mofturosi si nu vor sa se ridice prea mult. Voi reveni dupa deschidere cu un articol separat despre momelile mai putin obisnuite: guvide, rac, melci cu sau fara cochilie, etc.

Ciortanica (puietul de crap) – daca nu iti este mila de ea

Este o momeala exceptionala dar trebuie folosita cu grija si doar in anumite conditii. Ciortanica este un peste puternic si rapid. Va fi atacata de somn dar este greu cu ele. Acum doi ani, la concursul Somnmania de pe Tancabesti, Robert pescuia cu ciortan de 700 g in carlig si a fost un episod aproape incredibil. S-a batut salonta parte in parte cu somnul. Pur si simplu sarea din apa dupa care iesea si somnul la suprafata batand cu coada. Intr-un final somnul a cedat si a plecat ciortanica ramanand in carlig.

Lista de mai sus este legata de experienta avuta de noi. Daca ati avut experiente cu alte tipuri de pesti, lasati comentarii in asa fel incat sa o completam si la sfarsit sa avem o lista completa de pesti momeala cu care sa avem parte de satisfactii!

Dimensiunile pestilor folositi la pescuitul somnului

Si ala acest capitol avem o gramada de variabile. Personal, cele mai bune rezultate le-am avut atunci cand am pescuit cu pesti „ca palma” dar totul depinde de ce este in apa.

O idee buna este sa urmarim pescarii de stationar din zona sa vedem ce prind, si cat de mari sunt pestii din zona. Daca pescuim pe o zona unde specia predominanta este crapul si vedem atacuri de somni de peste doi m o idee buna este sa pescuim cu un ciortan de pana la un kg. Daca pescuim pe zone unde avem mult maruntis o ideea buna este sa pescuim cu mesti de dimensiuni mici.

O situatie speciala de exemplu este pe Mures unde unul din prietenii nostri pescuieste folosind carasei cat bricheta punand cate unul pe fiecare brat al ancorei!

Pe Olt, cele mai bune rezultate au fost obtinute pescuind cu babusca sau rosioara.

Pe Dunare, legea este facuta de platica fiind cea mai la indemana cu toate ca daca am de ales voi prefera rosioara sau babusca.

In Delta Dunarii cred ca de departe vedeta este tiparul care este folosit in mod traditional la pescuitul somnului. Pentru multi pescari de somn este momeala suprema.

Nu uitati sa lasati un comentariu cu experienta voastra si voi adauga informatia in articol in asa fel incat sa putem oferi toate detaliile pentru cei ce sunt la inceput de drum

Asta asta cel mai mare pe care l-am prins la stationar – 2.48 m prins

6 thoughts on “Momeala pentru pescuit la somn – pestele viu, momeala suprema

    • cristian bors spune:

      Ciortanul este o momela foarte buna pentru pescuitul la somn. il prefer in special atunci cand pescuiesc in curent puternic fiind mai rezistent. Deasemenea trecuie ales cu grija carligele fiind mai dolofan este nevoie de ancore/carlige mai mari!

  1. Geo spune:

    Salut.
    Pescuiesc la crap pe Dunăre în jud. C.S. (Pescari,Berzasca), de vreo 2 ani am început sau încerc să pescuiesc mai profi😉(nu doar cu acea montura cu plumbul jos si un carlig ceva mai sus care tot pe substrat stă) la somn..acolo unde pescuiesc eu nu s-a prins crap sau peste pasnic după ora 21, explicația ar fi că este mult somn în zonă si seara iese la vânătoare..în fiecare vară intra somni la monturile de crap (probabil e agățat un guvide sau plătică), au intrat ziua la amiază somn de 25 kg , 35 kg si mai mulți care au rupt..acum 3 ani a intrat la pe la 12 la montura de crap/caras un somn care la plimbat cu barca pe Dunăre cum a vrut el,apoi după o oră s-a reparat scena, era amuzant, pescarul nu a fost inspirat să treacă cu lansetele pe somn..acelaşi pescar la aceeasi montură ia intrat şalău de 7kg..toți pescarii spun că ciortanul nu este bun pt somn, chiar dacă am prins si 40/zi între 600gr-4kg, iar în stânga este o ”baltă” care tine mult caras si crap cât palma(la plută)..între ”baltă”(un golf cu vegetație) si curentul din Dunăre se află un prag de la 6m la 12m, cred că indicat e să dau la somn sus pe prag la 6m (acolo e mâl,apa nu curge)..acum pescuiesc si cu plută de fund ridicând montura aprox 70 cm iar anul trecut pescuiam cu montura teleferic,cea care îi dau drumul pe firul principal si dacă îi pun plută, pestisorul stă acolo unde firul principal intră în apă, la montura asta am avut rezultate..si avatul răpește mai tot timpul în mal..aștept sfaturi de la pescarii cu experiență la somn.
    Vă salut!

    • cristian bors spune:

      salut Geo
      In principiu cea mai prinzatoare montura si stil de pescuit este cel in suprafata cu fir de rupere legat de copac sau la baliza! Pe masura ce apa se raceste rezultate mai bune se obtin cu monturile cu pluta de grund! Sunt mai multe variante constructive pe youtube! daca nu te descurci te rog sa-mi dai de stire si le dezbatem impreuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.